Museum Veenendaal opent nieuwe tentoonstellings-ruimte met publiekstrekker lingerie

De tentoonstelling Nostalgie en Lingerie, Ondergoed van de bovenste plank loopt van 20 januari tot en met zaterdag 14 april 2018 en geeft de geschiedenis van de vrouwelijke ondermode weer. Museum Veenendaal opent zijn nieuwe tentoonstellingsruimte met deze publiekstrekker.

Er wordt ondermode getoond uit de voormalige Hollandia Tricotage fabriek welke een gevoel van nostalgie oproept. Wie kent de Hollandia Tricotage niet van zijn ‘ondergoed van de bovenste plank’. De Hollandia Tricotage is voortgekomen uit de Hollandia wol-en kousen fabriek waarvan historisch foto materiaal te zien is  in bruikleen gegeven door het Gemeentearchief.

Ook is er aandacht voor exclusieve lingerie afkomstig van Lingerie Donna uit Veenendaal. Tevens ontdekt u dat er een verrassende link is tussen lingerie en de positie van de vrouw door de jaren heen door de getoonde ondermode in bruikleen gegeven door het Museum van de vrouw uit Echt.

Ondermode van Museum van de vrouw

In de tentoonstelling Nostalgie en lingerie, Ondergoed van de bovenste plank wordt ingegaan op de geschiedenis van de lingerie met onder andere: het korset uit de 17e eeuw, de paris de queue uit de 19e eeuw en de moderne bh van Marlies Dekker uit de 21e eeuw. Deze verschillende verschijningsvormen van lingerie houden verband met de maatschappelijke ontwikkelingen van de vrouw. Het dragen van de  paris de queue kwam voort uit de gedachte dat de vrouw er zo ‘vrouwelijk’ mogelijk uit mocht zien. In de dameskleding worden daarom de typische vrouwelijke lichaamsvormen geaccentueerd: de slanke taille, de borsten en meer gevulde billen. Met deze (onder)mode accenten onderscheidde de vrouw zich daadwerkelijk van de man. Het benadrukte de emancipatie van de vrouw. Dit effect kan alleen gemaakt worden door gepaste ondermode zoals een korset en paris de queue in bruikleen gegeven door het Museum van de vrouw uit Echt.

Ondermode en rondbreimachine van de Hollandia Tricotage

Een selectie ondermode  van de Hollandia Tricotage (1937-1978 )  geeft een nostalgische tint aan de tentoonstelling. De Hollandia Tricotage is voortgekomen uit de Hollandia wol-en-kousen fabriek en was gevestigd aan de Kerkewijck. In 1860 ontstaat de rondbreimachine waarmee kousen van wol werden gebreid, te zien op fotomateriaal van het Gemeentearchief.

Een industriële erfenis: een grote rondbreimachine uit de Hollandia Tricotage fabriek waarmee tricot ondermode werd gebreid  uit de collectie van Museum Veenendaal wordt voor het eerst getoond voor het publiek.

U ziet de wollen kous en de latere nylonkous waarbij jarretels niet kunnen ontbreken.  Deze werden aan het einde van de 19 eeuw in tal van fantasievolle decoraties en kleuren gemaakt.

Lingerie Donna, exclusief en innovatief

Lingerie van exclusieve merken zoals Marlies Dekker en Prima Donna van  Lingerie Donna wordt getoond. Er is veel innovatie op het gebied van lingerie. Corrigerende lingerie ontstaan door de esthetische wensen van de moderne vrouw is te zien maar ook is er vraag naar de speciaal ontworpen lingerie voor vrouwen met een medische indicatie. Voor borstkanker patiënten met een borstprothese is deze passende lingerie een uitkomst.

Laat u verrassen door de geschiedenis van de ondermode en de link met de maatschappelijke rol van de vrouw. Het geeft u een gevoel van nostalgie en het laat u tevens het nieuwste zien op het gebied van lingerie. De tentoonstelling Nostalgie en lingerie, Ondergoed van de bovenste plank is tot stand gekomen in samenwerking met Lingerie Donna uit Veenendaal, Gemeentearchief Veenendaal en Museum van de vrouw uit  Echt.