Film ‘Veenendaal vooruit’ in Luxor bioscoop

Vanaf woensdag 26 augustus aanstaande draait de verkiezingsfilm ‘Veenendaal Vooruit’ in de kleine Luxor bioscoop in Museum Veenendaal.

De film ‘Veenendaal Vooruit’ werd in 1982 gemaakt in opdracht van de plaatselijke politieke partij Dialoog (PPR-PSP-Onafhankelijken). Deze partij was een samenwerkingsverband van de lokale afdelingen van de politieke partijen PPR en PSP. Ook stond de partij open voor zogenaamde ‘onafhankelijken’: Veenendalers die geen lid waren van die partijen, maar zich konden vinden in de plaatselijke programmapunten. Zij vormden de grootste groep leden.

‘Veenendaal Vooruit’ werd ingezet bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1982. De film werd tijdens de verkiezingscampagne enkele malen vertoond. Daarnaast verspreidde Dialoog succesvolle eigen huis-aan-huis-kranten. Het resultaat was dat deze lokale linkse groepering, groeide van één raadszetel naar twee zetels. En dat, ondanks het sterk conservatief-confessionele plaatselijk politiek klimaat. De partij werd als een van de winnaars van de verkiezingen beschouwd.

Opnamen en montage: Wim Bos (toendertijd NOS-radiojournalist en zelfstandig fotograaf)
Tekst: Rein Bijkerk (onder andere zittend Dialoog-raadslid en lijsttrekker)
Voice-over: Henk Roor ( onder andere organisator Dialoog-verkiezingscampagne)

Aan de film verleenden ook veel andere Veenendalers hun medewerking.

Voor de opnamen werd gebruik gemaakt van een ‘Super 8-filmcamera’. De film is speciaal voor het museum gedigitaliseerd.