Feestelijke opening expositie Hoog water in de Gelderse Vallei

Op vrijdag 6 december heeft loco-dijkgraaf Frans ter Maten van het Waterschap Vallei en Veluwe de nieuwe expositie ‘Hoog water in de Gelderse Vallei’ geopend. Hij onthulde samen met Paul van Breukelen, beheerder van de Grebbedijk en Theo van Hardeveld, voorzitter van Museum Veenendaal, het topstuk van de expositie, een mooie kristallen hensbeker. De expositie zal tot en met 14 maart 2020 te zien zijn en is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het Waterschap Vallei en Veluwe.

Topstuk van de expositie

Het topstuk van de expositie is de hensbeker uit het begin van de 18e eeuw. Deze bokaal werd bij bijzondere gelegenheden gebruikt door bestuursleden om samen het glas te heffen.

Toen de Slaperdijk in 1653 voltooid was, werd het College tot Directie van de Slaperdijk opgericht. Het waterschap van de Slaperdijk (College tot Directie van de Slaperdijk, 1653) gaf Justus van Broeckhuysen de opdracht een gedetailleerde kaart van de Slaperdijk te maken. De kaart werd in 1705 gepubliceerd. Dit was mogelijk de aanleiding voor de bestelling van het glas door het waterschap. Deze bokaal werd in bruikleen gegeven door het Waterschap Vallei en Veluwe.