Datum/Tijd
01/12/2015 - 01/12/2020
Hele dag

Locatie
Cultuurfabriek Veenendaal


Vaste collectie

Museum Veenendaal heeft een uitgebreide vaste tentoonstelling over de geschiedenis van Veenendaal. Kom alles te weten over de bijzondere ontstaansgeschiedenis van Veenendaal. Het conflict door haar ligging in de Gelderse Vallei, precies op de rand van twee provincies, de turfwinning, het ontstaan van de wol- en sigarenindustrie, rampjaar 1855 en de Tweede Wereldoorlog. Ontdek Veenendaal aan de hand van interactieve multimedia tafels.

 
Bekijk de topstukken, zoals een originele turf aak, een glas-in-loodraam uit de Panterfabriek en nog veel meer. Speur in de geschiedenis, bekijk interviews en videos.

Turf

Ruim 500 jaar geleden werd begonnen met het afgraven van veen rond de heuvel het Kleine Veenloo. Gedurende twee eeuwen is de turfwinning een belangrijk bestaansmiddel. Via wijken (waterwegen) werd de turf op aken (smalle boten) vervoerd. Deze waterwegen zijn inmiddels gedempt, maar hun invloed is nog terug te vinden in de architectuur van Veenendaal.

Handel en nijverheid

Toen de turf opraakte gingen bewoners op zoek naar andere middelen van bestaan. Zo ontstonden de eerste wol- en sigarenfabrieken in Veenendaal. Waaruit de beroemde merken als Scheepjeswol, Hollandia, Neveda, Ritmeester en panter zijn ontstaan.

Rampjaar 1855

In de Gelderse Vallei is lang tegen en om het water gestreden. In 1855 bracht een dijkdoorbraak het onheil naar Veenendaal. De watersnoodramp veroorzaakte veel schade en zelfs verdrinkingen. Het water kwam twee meter hoog te staan.

Tweede Wereldoorlog

Door haar ligging middenin de Grebbelinie, een militaire verdedigingslinie, kwam Veenendaal aan de frontlinie te liggen. Er kwamen zo’n 2.000 soldaten gelegerd in Veenendaal. Uiteindelijk werd ook Veenendaal bevrijd, maar wel pas op 9 mei 1945.

 

Koop direct uw ticket online