14/02/2020

Op vrijdag 14 februari organiseert Museum Veenendaal ter gelegenheid van Valentijnsdag een pianoconcert in de mini-expositie ‘Mozart, pianovirtuoos’.
Fortepianiste Liene Madern-Stradina heeft een speciaal programma samengesteld voor de unieke Collard & Collard tafelpiano uit ca. 1830 – 1840 die gebouwd en bespeeld werd in de tijd van Mozart en zijn tijdgenoten.

De vele verschillende verschijningsvormen van liefde zijn al eeuwen lang een groot inspiratiebron voor componisten geweest. In dit prachtige programma toegewijd aan de viering van de liefde, komt een enorm breed scala van emoties voor, zoals euforie, verlangen, wanhoop, jaloezie, troost, heimwee en liefde voor vaderland…

Liene speelt op de Collard & Collard tafelpiano muziek van W.A. Mozart, Robert en Clara Schumann, J. Brahms en F. Chopin:

• Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) – Variaties “Ein Weib ist das herrlichste Ding” KV.613 in F groot
  • Clara Schumann (1819-1896) – Variationen über ein Thema von Robert Schumann, Op.20 in fis klein
  • Johannes Brahms (1833-1897) – Ballade Op. 10, No. 1 “Edward”, in d klein
  • Frédéric Chopin (1810-1849) – Préludes Op. 28 No.1 – 12
  • Robert Schumann (1810-1856) – ‘Kinderszenen’ Op.15:
    Von fremden Ländern und Menschen
    Kuriose Geschichte
    Hasche-Mann
    Bittendes Kind
    Glückes genug
    Wichtige Begebenheit
    Träumerei
    Der Dichter spricht

Liene Madern-Stradina
Liene is afgestudeerd bij de beste docenten op het gebied van historische instrumenten in Nederland: Bart van Oort, Menno van Delft (klavecimbel) en Richard Egarr (fortepiano en klavecimbel) aan de conservatoria in Den Haag en Amsterdam.

Mini-expositie ‘Mozart, pianovirtuoos’
Tot en met 15 februari 2020 is in Museum Veenendaal de mini-expositie ‘Mozart, pianovirtuoos’ te zien. In deze expositie staan drie bijzondere historische tafelpiano’s centraal .

De beroemde pianist en componist Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791) was groot liefhebber van de door Christian Baumann vervaardigde tafelpiano. Van deze beroemde pianobouwer zijn er – voor zover bekend – wereldwijd maar 6 piano’s bewaard. Tijdens de expositie is het enige exemplaar uit Nederlands bezit te bewonderen.

De andere getoonde tafelpiano’s zijn gebouwd door Clementi in 1808 en Collard & Collard in circa 1840. De piano van Collard & Collard is te beluisteren  tijdens een paar kleine concerten. De prachtige piano’s zijn in bruikleen gekregen van de Geelvinck Muziek Musea.

U kunt een plekje reserveren voor het concert via info@museumveenendaal.nl

Voor het concert gelden de normale toegangsprijzen van het museum.