Datum/Tijd
02/11/2019 - 09/11/2019
10:00 - 16:00


Museum Veenendaal en Historische Vereniging Oud Veenendaal (HVOV) hebben de handen ineen geslagen voor de organisatie van twee themadagen over de Ritmeester Sigarenfabriek.  Op zaterdag 2 en zaterdag 9 november kunnen bezoekers van 10.00 tot 16.00 uur in het museum en in het documentatiecentrum van de HVOV een mini-expositie over De Ritmeester Sigarenfabriek en de vaste tentoonstelling over de sigarenindustrie rond Veenendaal bewonderen. Er worden foto’s en PowerPoint presentaties getoond uit de productie van de fabriek over de jaren heen. Daarnaast worden er door de museumvrijwilligers demonstraties sigarenmaken gegeven.

Ritmeester Sigarenfabriek

In 1887 begon Jochem van Schuppen tabakskerverij De Nijverheid. Vervolgens startte Van Schuppen in 1889 een sigarenfabriek, die later De Ritmeester ging heten. Aanvankelijk werkten ze voornamelijk met thuiswerkers. De mensen kochten dan tabak en dekblad bij de fabriek en verkochten de daarvan geproduceerde sigaren weer aan de fabriek. Aan deze gezinsarbeid kwam een eind door de CAO in 1920. Op het hoogtepunt waren er ruim 1.700 medewerkers in dienst van De Ritmeester. Na de Eerste Wereld Oorlog was er sprake van een crisis in de sigarenindustrie. Dit kwam door de introductie van de sigaret en de import van goedkope sigaren uit Duitsland. Ritmeester introduceerde toen de bolknak, welke een groot succes bleek te zijn. In 1989 kwam de fabriek in handen van het Zwitserse tabaksconcern Burger Söhne. De fabriek sloot in 2006 en in 2007 vertrok het hoofdkantoor van De Ritmeester naar Den Bosch. Hiermee kwam in 2007 een einde aan de Veenendaalse sigarenindustrie.

Ruilbeurs

Alleen op zaterdag 2 november is er ook een ruilbeurs van de Koninklijke Algemene Vereniging voor Bandjesverzamelaars (AVB) waar sigarenbandjes geruild, gekocht en verkocht kunnen worden. Hetzelfde geldt voor kistetiketten, reclameborden van De Ritmeester en andere merken. Daarnaast is het mogelijk om een uitgebreide catalogus te raadplegen.

 

De Ritmeesterdagen vinden plaats op  zaterdag 2 en 9 november 2019 van 10:00 uur tot 16:00 uur in Museum Veenendaal en het documentatiecentrum van HVOV in de Cultuurfabriek. In het documentatiecentrum worden doorlopend PowerPoint presentaties vertoond. Meerdere malen per dag zijn in het museum demonstraties sigaren maken. Zowel de Ritmeesterexpositie als de beurs (op 2 november) en de demonstraties sigaren maken zijn gratis te bezoeken. Voor het bezoeken van de expositie ‘Veenraadschap aan het roer’ geldt op beide dagen € 2,50 entrée.