21/11/2020 - 09/01/2021
Hele dag

Deze tentoonstelling was gepland voor 4 april tot en met 9 mei 2020. Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus is de tentoonstelling van Hanneke Zwart uitgesteld naar 21 november 2020 tot en met 9 januari 2021.

De Veenendaalse beeldhouwster Hanneke Zwart is 70 jaar. Dit vieren we met een tentoonstelling!

In deze tijdelijke overzichtstentoonstelling ziet u werk van Hanneke vanaf de Rietveld Academie in Amsterdam tot heden. Door de jaren heen heeft Hanneke een indrukwekkende collectie opgebouwd. Naast bekende werken is ook niet eerder getoond werk te zien, wat zij onder andere tijdens haar studie maakte.

Het menselijk lichaam met al haar mogelijkheden en beperkingen hebben altijd een belangrijke rol in het werk van Hanneke gespeeld. Als klein meisje wilde zij graag op ballet omdat zij de sierlijke bewegingen zo mooi vond. Van balletles is het nooit gekomen maar gedurende haar carrière is danseres en choreografe Pina Bausch een groot inspiratiebron voor haar.

Toch wil Hanneke ook niet te veel zeggen over haar werk. Het werk moet voor zich spreken en mensen moeten hier hun eigen interpretatie aan geven.

Hanneke Zwart
Hanneke is een bekende kunstenaar in Veenendaal. Na haar studie aan de Rietveld Academie in Amsterdam volgende de een 5-jarige opleiding tot restaurator bij Steenhouwerij Woudenberg te Rhenen. Vanaf 1979 woont en werkt Hanneke in Veenendaal in haar atelier ‘Onder de Molen’. Daarnaast heeft zij bijna 40 jaar lang lesgegeven aan de Volksuniversiteit in Veenendaal.
Vanaf 1984 exposeert zij in diverse musea en galeries in binnen- en buitenland. Ook heeft zij vele opdrachten op haar naam staan.
In 2013 heeft Hanneke de Cultuurprijs van de gemeente Veenendaal ontvangen.
In 2015 heeft zij een prachtig kunstwerk met de titel ‘door de muur heen willen’, geschonken aan de gemeente Veenendaal.

Verkoop kunstwerken
Tijdens de tentoonstelling is een aantal van de werken te koop. Dit gaat in overleg met Hanneke Zwart.