Datum/Tijd
01/10/2019 - 26/10/2019
10:00 - 03:00

Locatie
Museum Veenendaal


Het mysterie van Zwarte Jannetje uitgelicht in De Cultuurfabriek

Dit jaar is het thema van de Maand van de Geschiedenis ZIJ/HIJ en staan de verhalen van vrouwen centraal. Ook in De Cultuurfabriek wordt een zeer opmerkelijke vrouw uit de geschiedenis uitgelicht: Zwarte Jannetje. Rondom deze Veense sekteleidster, die leefde van 1860-1919, deden veel mysterieuze verhalen de ronde. In Museum Veenendaal is tot en met 26 oktober een mini-expositie over Zwarte Jannetje te bewonderen. Hierin wordt haar leven en de tijd waarin ze leefde verder in beeld gebracht.

Zwarte Jannetje

In 2019 is het precies 100 jaar geleden dat Jannetje Hootsen, bijgenaamd Zwarte Jannetje, overleed. Ze was een lokale sekteleidster met aanhang in Veenendaal en in plaatsen als Polsbroek, Bergambacht en Brandwijk. Haar volgelingen zagen haar als de personificatie van de Heilige Geest op aarde en noemden haar de ‘Bruid van Christus’.Over de praktijken van haar sekte werden veel wilde verhalen verspreid. Zo zouden Jannetje en andere jonge vrouwen tijdens bijeenkomsten naakt hebben rondgedanst, was er sprake van mishandeling tijdens gevaarlijke duivelsuitdrijvingen en zou de sekte verantwoordelijk zijn geweest voor vernielingen, brandstichtingen en zelfs moord. Na Jannetjes dood viel de groep uiteen. De sekteleidster en haar groep zijn nog altijd een geliefd onderwerp onder historici.Maand Geschiedenis kinder

 

Het totale programma rond de Maand van de Geschiedenis in De Cultuurfabriek is een samenwerking tussen Bibliotheek Veenendaal, Museum Veenendaal, Historische Vereniging Oud Veenendaal (HVOV) en het Gemeentearchief Veenendaal.

 

Instagram

Openingstijden museum Veenendaal

Dinsdag t/m zaterdag geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur.

Het inschrijven is gelukt!

Er is iets fout gegaan. Probeer het opnieuw.

Museum veenendaal gebruikt uw mailadres om u de nieuwsbrief toe te sturen.