16/11/2019

Een korte geschiedenis van de afwatering in de Gelderse Vallei

De turfwinning rond Veenendaal had in de 16e eeuw ingrijpende en onomkeerbare gevolgen voor de huishouding in de moerassige Gelderse Vallei. Er ontstond een patstelling over de afwatering en het onderhoud van de Grebbedijk tussen de grondeigenaren ten Zuiden van Veenendaal in de zogenaamde exonerende landen, die grotendeels in Gelderland liggen, en die ten noorden van de slaperdijk in het Utrechtse Eemland. In de lezing wordt ingegaan op de toestand voor en na de vervening, waarom het probleem eerst onoplosbaar was en hoe tenslotte toch een verbetering in de afwatering van de hele vallei mogelijk werd.

Margriet Mijnssen

Margriet Mijnssen is een gedreven waterschapsarchivaris, die ook gedegen historisch onderzoek verricht, met oog voor detail. Mevrouw Mijnssen is doctorandus in de geschiedenis. Daarnaast is zij auteur van de boeken:

• Amersfoort lag aan zee – Waterschapskroniek Vallei & Eem in de periode 777 – 1616 (2007)
  • Een Vallei vol water – Waterschapskroniek Vallei & Eem in de periode 1616 – 2011 (2011)

De kosten voor de lezing en een museumbezoek bedragen €6,50. Vrienden van het museum kunnen de lezing gratis bijwonen.

Het museum is op zaterdag 16 november tot 13:30 uur te bezichtigen. Bent u die dag niet in de gelegenheid om het museum voor 13:30 uur te bezoeken? Dan ontvang u een vrijkaartje voor het museum, zodat u alsnog het museum kunt bezoeken.