Datum/Tijd
28/09/2019 - 29/09/2019
11:00 - 17:00

Locatie
Museum Veenendaal


Tijdens de Kunstroute Veenendaal kunt u  in Museum Veenendaal het werk van de twee jonge restauratoren Marieke de Groot en Rick van de Pol bewonderen. Zij zijn beiden meesters op het gebied van het restaureren van houten objecten en verguldingen. Zij zullen hun technieken op het gebied van hout- en marmerimitatie en verguldingen demonstreren en illustraties van hun werk tonen. Uiteraard krijgen bezoekers alle gelegenheid tot het stellen van vragen.
Ter gelegenheid van de Kunstroute Veenendaal is het museum op beide dagen van 11 tot 17 uur gratis toegankelijk.

Naast de demonstraties in het museum zal op beide dagen in de hal van de Cultuurfabriek een overzichtstentoonstelling van alle deelnemende kunstenaars van Kunstroute Veenendaal te zien zijn.

Marieke de Groot

Marieke de Groot is werkzaam als zelfstandig restaurator van (gepolychromeerde) houten objecten en verguldingen. Het atelier van De Groot Restauratie & Decoratie is gevestigd op de Utrechtse Heuvelrug.

Marieke heeft de studie “Conservatie en Restauratie van Hout en Polychromie” aan de, voormalige, Hogeschool van Antwerpen in 2013 met succes afgerond. Vervolgens heeft zij van 2015 tot en met 2018 de opleiding tot Collectiebeheerder gevolgd aan het HMC te Amsterdam. Vanuit deze opleiding heeft zij kunnen werken op Kasteel Amerongen en zij is vanaf 2016 als projectmedewerker bij het Nederlands Openluchtmuseum verbonden aan het ‘CollectieCentrumNederland-verhuisproject’. De opleidingen tot restaurator en collectiebeheer vullen elkaar goed aan. Door het collectiebeheer heeft zij kennis ontwikkeld van andere materialen en technieken dan alleen hout en door haar opleiding tot restaurator heeft zij meer inzicht in de schadeatlassen en oorzaken van deze beschadigingen aan objecten.

Kunstroute MdG

Rick van de Pol

Rick van de Pol is geboren in Veenendaal en komt uit een traditionele schildersfamilie. Hij heeft na een vakopleiding tot schilder, de opleiding decoratie- en restauratiespecialist gevolgd op het Nimeto in Utrecht. Om zich verder in deze vakrichting te verdiepen heeft hij een opleiding gevolgd bij het Institut Superieur de peinture Bruxelles Van der Kelen–Logelain. Hier wordt heel diep ingegaan op de traditionele hout- en marmerimitatie, verguld- en reclameschilder technieken. Hier heeft hij de puntjes op de i kunnen zetten als gespecialiseerd vakman.

Op 1 april 2018 is hij zijn eigen bedrijf begonnen als specialistisch schilder. Naast onderhoud schilderwerk en wand- en plafondafwerkinge is hij gespecialiseerd in monumentaal onderhoud schilderwerk, hout/- marmer imitatie en vergulden en restauratie schilderwerk en kleur onderzoek/advisering.  Van de Pol Decoratie & Restauratie Schilderwerken is in Elst gevestigd.

Rick heeft al vele mooie projecten in heel Nederland mogen uitvoeren waarvan dit er een paar zijn:
De klok en de schoorsteen bekroningen vergulden van het kasteel in Renswoude
Het compleet restaureren van het wapenschild van Amerongen
Eikenhouten imitatie maken op de kerkbanken van de Andrieskerk in Amerongen
Restaureren en eikenhout imitatie maken op een lambrisering in een regentenkamer in Katwijk aan Zee
Monumentaal onderhoud schilderwerk aan de kasteeltoren Natewisch

Kunstroute RvdPol

Kunstroute Veenendaal voor de twaalfde keer

In het laatste weekend van september gaan veel ateliers weer open en worden er exposities gehouden door heel Veenendaal!

Er doen dit jaar weer nieuwe kunstenaars mee en exposanten van vorige jaren presenteren hun laatste kunstwerken.

Laatste nieuws op www.Kunstplatformveenendaal.nl/kunstroute

 

Kunstroute Veenendaal