15/02/2022 - 03/09/2022
Hele dag

Vanaf 15 februari t/m 3 september is de schoonheid van circa 25 klassieke schilderijen van Henk Helmantel te bewonderen  in Museum Veenendaal.

Henk Helmantel (1945) is geboren en getogen in Westeremden. Hij is de middelste van vijf kinderen en groeide op als kind van een echtpaar dat een eigen kwekerij had in het Groningse Westeremden. Henk ontdekte op twaalfjarige leeftijd dat hij kunstschilder wilde worden. Van 1961 tot 1965 volgde hij dan ook de opleiding tot kunstschilder aan de Academie Minerva in Groningen. Inmiddels is hij één van de meest bekende levende Nederlandse kunstschilders. Hij voelt zich sterk verbonden met de traditie van 500 jaar West- Europese schilderkunst en wordt beschouwd als een fijnschilder. Dit houdt in dat hij onderwerpen op een realistische manier weergeeft.

Henk schildert al zijn leven lang hoofdzakelijk stillevens van gedekte tafels, interieurs van kerken en kloosters, maar ook dieren die wij in onze tuinen tegenkomen. Helmantel’s oeuvre is conceptueel. Hij schildert graag antieke voorwerpen, maar hij schildert niet op antieke wijze. De compositie van zijn schilderijen is abstract, een typisch uitgangspunt van de 20e eeuw. Het is eigentijdse kunst, niet geforceerd modern, maar op een natuurlijke manier.

Tijdens de tentoonstelling zult u ontdekken dat de stillevens van Henk steeds soberder worden naarmate de tijd vordert. Zijn werken gaan over de verwondering van de schepping in al zijn diversiteit en schoonheid. De schilderijen zijn klassiek in licht, vorm en kleur. Het talent van Helmantel maakt dat de kunst een product van hard werken en heilig respect voor de onderwerpen en voor de schilderkunst is.

Lezing

Op Zaterdag 12 maart van 14:00-15:30 zal kunsthistorica Jet Nijssen een lezing geven over de werken van Henk Helmantel. Aansluitend op de lezing vindt een bezoek aan de tentoonstelling plaats. De prijs voor deze lezing is €4,- voor museumkaarthouders en €10,- voor reguliere bezoekers. Aanmelden kan via info@museumveenendaal.nl.

Kinderworkshop

Op zaterdag 26 februari, zaterdag 30 april en zaterdag 4 juni van 14:00-16:00 zal de workshop Tafeltje Dekje plaatsvinden. De workshop wordt verzorgd door Team Creative (HE)-ART. De prijs voor een kinderworkshop is €2,50. Aanmelden kan via info@museumveenendaal.nl.

Taxatie

Daarnaast zal op dinsdag 8 maart van 11:00 -15:00 een taxatie middag plaatsvinden. Er zullen die dag drie taxateurs van Heritage Auction’s Europe aanwezig zijn die o.a. munten, sieraden, schilderijen, postzegels en bankbiljetten taxeren. De prijs voor deze taxatiemiddag is €6,00 Mensen met een Museumjaarkaart hebben gratis toegang. Aanmelden kan via info@museumveenendaal.nl.

Arrangementen

Tijdens de Museumweek op zaterdag 9 april zal van 14:00-16:00 een arrangement plaatsvinden. Dit arrangement bestaat uit een rondleiding door de tentoonstelling Meester in Realisme, gegeven door de meester Henk Helmantel zelf.  Na de rondleiding is er in de hal van de Cultuurfabriek gelegenheid voor een hapje en drankje onder het genot van klassieke pianostukken van o.a. Bach, Haydn, Mozart en Shubert door Hans Wegen. De prijs voor dit arrangement is: €18,00.
DIT ARRANGEMENT IS VOLGEBOEKT!

Daarnaast vindt op zaterdag 14 mei en zaterdag 18 juni van 14:00-16:00 een tweede en derde arrangement plaats. Deze arrangementen bestaan uit een rondleiding door de tentoonstelling Meester in Realisme, gegeven door de conservator en rondleidster van Museum Veenendaal. Na de rondleiding is er in de hal van de Cultuurfabriek gelegenheid voor een hapje en drankje onder het genot van klassieke pianostukken van o.a. Bach, Haydn, Mozart en Shubert door Hans Wegen. De prijs voor dit arrangement bedraagt €12,50

Aanmelden voor de arrangementen kan via info@museumveenendaal.nl.

Meer informatie over de evenementen vindt u op deze pagina.

Museum Helmantel en De Weem

Tevens bevindt zich in Westeremden het Museum Helmantel en De Weem van kunstenaar Henk Helmantel hemzelf. Hier is een groot deel van zijn collectie te bezichtigen. Meer informatie over het museum vindt u op www.helmantel.nl/museum.

Foto: Art Revisited