Datum/Tijd
01/01/2019 - 31/12/2019
Hele dag

Locatie
Museum Veenendaal


Dit jaar zullen zowel in Antwerpen als in Veenendaal diverse evenementen worden georganiseerd om het geboortejaar van Gilbert, nu 500 jaar geleden, te vieren.

Gilbert van Schoonbeke (1519-1556) was een rijke fabrikant uit Antwerpen. Als eigenaar van steenbakkerijen en kalkbranderijen had hij veel brandstof nodig. Daarom kreeg hij toestemming van keizer Karel V om turf te winnen ten noorden van de Grift in Veenendaal. Een belangrijk moment voor het ontstaan van Veenendaal!

Veenendaal ontmoet Gilbert

Onder het overkoepelend thema ‘Veenendaal ontmoet Gilbert’ komt Museum Veenendaal in 2019 met een aantal tentoonstellingen, telkens met een andere invalshoek. De eerste tentoonstelling ‘Gilbert van Schoonbeke in de 16e eeuw’ is te zien vanaf zaterdag 19 januari tot en met 27 april 2019. De expositie belicht de rol van de succesvolle ondernemer uit Antwerpen bij het ontstaan van Veenendaal en schept een beeld van het leven in de 16e eeuw.

Daarnaast neemt het museum deel aan de ontvangst van schoolgroepen in de Cultuurfabriek in het kader van het educatief programma “Ik ben Gilbert”. Groepen 1 t/m 4 van basisscholen en BSO’s in Veenendaal kunnen daarnaast gratis deelnemen aan de workshop ‘kragen maken’ van het museum.

Ook zullen publieksactiviteiten van het museum, zoals lezingen en workshops, en de maandelijkse culturele kinderworkshops aansluiten op de verschillende tentoonstellingen ‘Veenendaal ontmoet Gilbert’. Meer informatie kunt u in de agenda vinden.

 

Koop direct uw ticket online