Kaart niet beschikbaar

30/03/2019

Beleef de keuken van de 16e eeuw!

Tijdens deze ‘belevenislezing’  nemen we een kijkje in de keuken van de 16e eeuw. Deelnemers ontdekken de culinaire ontwikkeling welke in de Lage Landen plaatsvond en genieten van verhalen over eetgewoonten, ingrediënten, gerechten en het reilen en zeilen in de keuken. Vaak zijn de smaakmakers en smaakcombinaties vergeten, maar ze bieden volop inspiratie voor de keuken van nu!

De belevenislezing wordt gegeven door historica en kookliefhebber Manon Henzen, aan de hand van een powerpointpresentatie bestaande uit beeldmateriaal (schilderijen, archeologische objecten enzovoorts). Tijdens de lezing bekijken we een aantal kookboeken en ruiken en proeven de bezoekers van bijzondere smaakmakers uit de 16e eeuw.

Expositie

Tot 27 april is in het kader van het Gilbertjaar2019 in Museum Veenendaal de expositie ‘Gilbert van Schoonbeke in de 16e eeuw’ te zien, waar een pronktafel is gedekt met tinnen tafelgerei. Dergelijke tafels werden vaak afgebeeld op schilderijen uit die tijd. Ook wordt er aandacht besteed aan de bierbrouwerijen van Gilbert en het proces van bierbrouwen. De expositie kan voor of na de presentatie worden bezocht.

De keuken van de 16e eeuw

De 16e eeuw is in vele opzichten een bijzondere eeuw, ook op culinair gebied. Een periode waarin nieuwe ingrediënten Europa bereiken en koks zich uitleven met exotische producten en gerechten als citrusvruchten en pasta.

In Italië wordt aan het einde van de 15e eeuw een nieuwe culinaire trend gezet aan de hoven van adel, paus en kardinalen. De Europese elite richtte zijn ogen op Italië en nam de vernieuwende ingrediënten, gerechten en kooktechnieken al snel over. In de Lage Landen werden deze nieuwe trends gecombineerd met de keuken van de late middeleeuwen. Dit is mooi te zien in kookmanuscripten en kookboeken uit die periode.

Manon Henzen, de spreker

De lezing ‘Keuken van de 16e eeuw’ wordt verzorgd door Manon Henzen, historica en kookliefhebber. Na een studie geschiedenis en Midden-Oostenstudies zet zij zich tegenwoordig in voor het veld van culinaire geschiedenis. Zij is de oprichter van historisch kookatelier Eet!verleden in Nijmegen en auteur van verschillende toegankelijke historische kookboeken.

Praktische informatie

De presentatie vindt plaats op zaterdag 30 maart 2019 van 14.00 tot 16.00 uur in zaal 1 van de Cultuurfabriek Veenendaal. Inloop vanaf 13.45 uur, inclusief koffie/thee. Kosten: € 1,50 bovenop entree museum, Museumkaart geldig. Kaartverkoop bij de Stadswinkel in de hal van de Cultuurfabriek. Graag voor woensdag 27 maart reserveren via info@museumveenendaal.nl.