Datum/Tijd
06/10/2018 - 05/01/2019
10:00 - 17:00

Locatie
Museum Veenendaal


Honderd jaar geleden eindigde de Eerste Wereldoorlog met een wapenstilstand. Ter markering hiervan organiseert Museum Veenendaal de tentoonstelling “Spanning aan de grens”, waarin aandacht is voor de gevolgen van deze oorlog voor het neutrale Nederland en Veenendaal in het bijzonder. Met historische objecten en moderne animatiefilmpjes en infographics van jongeren van de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost en nieuwe loopgraafbrieven van leerlingen van het Ichthuscollege uit Veenendaal worden de problemen en gevaren van de Eerste Wereldoorlog verbeeld.

De tentoonstelling gaat in op de opvang van vluchtelingen, een onderwerp waarbij de link met de huidige vluchtelingenproblematiek niet achterwege wordt gelaten. Neutraal Nederland vangt tijdens de eerste maanden van de Eerste Wereldoorlog ruim 1 miljoen Belgische vluchtelingen op. Zo ook Veenendaal, waar 550 vluchtelingen verwacht werden, maar 1.220 vluchtelingen arriveerden die allemaal onderdak en voedsel nodig hadden. Het boek waarin de Belgische vluchtelingen zijn geregistreerd neemt een bijzondere plaats in in de expositie. De werken van kunstenaar Leo Gestel tonen de dramatiek van de grote vluchtelingenstroom in het zuiden van Nederland.

De dodendraad

Daarnaast worden de gevaren aan de grensovergang van België en Nederland uitgelicht. De Duitsers wilden de vele smokkel- en spionage-activiteiten beperken en sloten de grens af met een elektrische draadversperring, de Dodendraad. Het verhaal over deze versperring wordt duidelijk verteld door de integratie van een reizende expositie van Huis Doorn, die neerstrijkt in Museum Veenendaal.

Brieven uit de loopgraven

De Eerste Wereldoorlog staat bekend om zijn loopgraven, dit onderwerp kon niet ontbreken in de tentoonstelling.  Museum Veenendaal schakelde de leerlichten van het Ichthus College in Veenendaal in om zich in te leven in de erbarmelijke situatie van de soldaten en een brief te schrijven naar het thuisfront. Hierbij zijn poppen met kledij van de soldaten uit de Eerste Wereldoorlog te zien.

Poppy
Alle bezoekers van deze tentoonstelling ontvangen een gratis remembrance poppy (herdenkingklaproos), een speldje met een kunstof klaproos. Dit is het symbool dat wordt gebruikt als eerbewijs aan gevallenen in – aanvankelijk alleen – de Eerste Wereldoorlog. Het symbool gaat terug tot het gedicht In Flanders Fields van de Canadese arts, militair en dichter John McCrae, waarin de bloeiende klaprozen in contrast worden gesteld met de talloze grafstenen waartussen deze onschuldige bloemen bloeien. De poppy wordt overal ter wereld gedragen op de internationale Remembrance Day, dit jaar op zondag 11 november.