webcreation: Free Design

Meer info over tentoonstellingen

Over een aantal tentoonstellingen leest u hier meer.

 

Bijenteelt Pracht en praal smallPracht en praal in Museum Veenendaal
1 april t/m 30 augustus 2017
Op 5 februari 1992 werd Historisch Museum ‘Het Kleine Veenloo’ gevestigd aan de Markt 10 geopend. In 2010 verhuisde het museum naar de Cultuurfabriek aan het Kees Stipplein. Later is de naam gewijzigd in Museum Veenendaal. Reden voor een feestelijke jubileumtentoonstelling want het museum bestaat 25 jaar. Om een tipje van de sluier op te lichten: er worden pronkstukken uit de collectie getoond die de rijke geschiedenis van het voormalige veendorp laten zien.


GabrielDe Haagse School: Hollandse pracht
1 april t/m 30 augustus 2017
De kunstschilders van de Haagse School (ca. 1860-1900) schilderden in de natuur in navolging van de School van Barbizon (kunstschilders die schilderden in het Franse plaatsje Barbizon). Zij trokken er op uit met papier, schildersezel en kleurenpalet en schilderden de mooiste landschappen, op realistische wijze. Zo ook Constant Paul Joseph Gabriël die een landschapstafereel bij De Klomp schilderde. 

Museum Veenendaal heeft een olieverf op doek en een potloodtekening van deze vermaarde Haagse School schilder in de collectie. De Haagse School is een bijzonder kunsthistorisch onderwerp waar Museum Veenendaal voor het eerst aandacht aan wil schenken in deze jubileumtentoonstelling van ca. 25 werken. De werken zijn in bruikleen gegeven door Simonis en Buunk uit Ede en Museum Veluwezoom uit Doorwerth. Naast Gabriël is werk te zien van o.a.: Roelofs, Mesdag, Mauve en Maris.