webcreation: Free Design

Beleef Museum Veenendaal

U kunt natuurlijk op eigen gelegenheid in het Museum rondkijken, maar beleef het ook eens op een andere manier!.

Tijdens een rondleiding ziet en hoort u dingen die u anders misschien zou missen.

Via de multitouchtafel van het Historisch Informatie Punt kunt u filmpjes bekijken en uw kennis testen over Veenendaal toen en nu.

Tijdens de tentoonstellingen zijn er regelmatig extra activiteiten zoals lezingen en demonstraties. Voor de kinderen is er aan de balie een speurtocht beschikbaar. Ook organiseert het museum regelmatig kinderworkshops, waarbij de kinderen iets knutselen dat met de lopende tentoonstelling heeft te maken.

Heb je van het knutselen nog niet genoeg en ben je binnenkort jarig? Ook voor een kinderfeestje kun je bij Museum Veenendaal terecht.

Speciaal arrangement, aangeboden door lunchroom Met Stip: voor entree Museum Veenendaal en een kop koffie of thee met iets lekkers bij lunchroom Met Stip betaalt u nu € 6,50. Voor museumkaarthouders geldt een prijs van € 3,50.


Sigarenmakersteam Museum Veenendaal in opleiding door deskundige Ria Bos jpgDe bosjesplank

Het pronkstuk wat centraal staat tijdens de Museumweek is de bosjesplank. De bosjesplank is onmisbaar bij het eeuwenoude ambacht: sigaren maken.

Dit ambacht ligt ten grondslag aan de oorsprong van de Foto Ivo Francken Bosjesplank Ons echte goud Museum weekbekende grote sigaren fabriek De Ritmeester. In 1887 opgericht door de 19-jarige Jochum Van Schuppen toen hij een kerverij begon in Veenendaal. Gekerfde tabak werd o.a. gebruikt als binnengoed van sigaren en werd gerold in een reep tabaksblad: het omblad wat weer werd gerold in een reep tabaksblad: het dekblad. De bosjes werden in een uit twee delen bestaand houten blok gelegd, de bosjesplank met ca. twintig uitsparingen, om bosjes van gelijke vorm te verkrijgen: de sigaar. De gedraaide sigaar werd in de bosjesplank vorm gedrukt en het houten blok werd gesloten. Een aantal blokken werden op elkaar gestapeld en door een schroef samengeperst.

Wilt u de bosjesplank in bedrijf zien?
Omdat Veenendaal een eeuwenoude tabakstraditie kent, tonen medewerkers van Museum Veenendaal u het ambacht sigaren maken. Zij demonstreren het ambacht sigaren maken op: donderdag 6 april en vrijdag 7 april van 14 - 16 uur.


boek omslag 016

Boek: Veenendaalse Inslag

Wilt u alles nog eens op uw gemak nalezen? Wellicht al wat voorpret? Of een cadeau kopen voor iemand die in Veenendaal heeft gewoond? Bij de Stadswinkel tegenover het museum is het Museumboek ‘Veenendaalse Inslag – De historische lijn het Museum Veenendaal’ voor slechts € 9,95 verkrijgbaar.


Museum Veenendaal is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Op aanvraag is een rolstoel beschikbaar.